Een kunstgebit of volledige prothese is een hulpmiddel voor het geval dat alle tanden en kiezen getrokken zijn. Een kunstgebit ligt los in de mond en valt onder de uitneembare voorzieningen. Er zijn bijna drie miljoen volledige prothese dragers in Nederland. Omdat elke mond en kaak anders is, wordt voor u een prothese speciaal op maat gemaakt. Om de kauw- en spreekfunctie met de prothese te herstellen zullen een aantal stappen (vijf tot zes) doorlopen moeten worden. Bij ons kan dit op 2 manieren, ofwel per stap een afspraak. Dit betekend dat u 5 of 6 keer bij ons komt met steeds een aantal dagen daartussen. Een andere mogelijkheid is echter om te kiezen voor een stoelbehandeling in één dagdeel.


Wat is een stoelbehandeling in één dagdeel?

Hierbij plannen wij één van onze collega’s een hele ochtend voor u in. Stap 1 tot en met 4 wordt dan uitgevoerd, en aan het eind van de ochtend mag u naar huis. Tegen het eind van middag komt u terug en is uw gebitsprothese zo goed als klaar. Om er zeker van te zijn dat de prothese geheel naar uw wens is gemaakt, gaan we deze passen. Dit is dus een korte afspraak. Hierna hoeft u enkele dagen later slechts nog één keer terug te komen om de nieuwe prothese te laten plaatsen. Een veel gestelde vraag is, of de prothese kwalitatief net zo goed is als een prothese die in verschillende afspraken wordt gemaakt. De kwaliteit is hier echter niet aan de orde, daar verandert namelijk niets aan. Een stoelbehandeling in één dagdeel is slechts eenvoudiger gepland en we voeren alle stappen achter elkaar uit, waardoor u minder vaak heen en weer hoeft te reizen.

Stap 1: de eerste afdruk

Om een kunstgebit te maken zal er eerst een afdruk moeten worden genomen met een afdruklepel. Van deze afdruk wordt in het tandtechnisch laboratorium een gipsmodel gemaakt waarop van kunststof.

Stap 2: de individuele afdruk

Op het gipsmodel wordt een een individuele lepel vervaardigd. Met hulp van deze lepel zal een individuele afdruk gemaakt waar veel aandacht besteed wordt aan het afvormen van de belangrijke delen van uw nieuwe prothese, namelijk de randen die de uiteindelijke begrenzing zullen vormen. 

Stap 3: de beetbepaling

Van de individuele afdruk worden door de technicus weer nieuwe gipsmodellen gemaakt waarop een set beetplaten gemaakt wordt. Deze beetplaten hebben zogenaamde waswallen. De beetplaten worden door de behandelaar gebruikt om de relatie tussen uw onder- en bovenkaak te registreren en tevens om te bepalen waar uiteindelijk de tanden en kiezen komen te staan. 

Stap 4: passen in was

Met de gegevens die in de vorige stap zijn verzameld gaat de technicus aan de gang om een pas prothese voor u te maken. In deze fase wordt er ook gekeken of de beetregistratie goed is bepaald en uiteraard wordt gekeken of de uitgezochte tanden mooi passen bij het uiterlijk. Als iedereen tevreden is over het resultaat dan gaat de pas prothese nog terug naar de technicus die de prothese omzet naar kunststof en glad afwerkt


Stap 5: het plaatsen van uw nieuwe gebitsprothese

Nadat de prothese omgezet is naar kunststof en perfect is afgewerkt, is de prothese klaar om geplaatst te worden.